Váš komín už nie je bezpečný?

Vidíte na ňom praskliny , z ktorých sa derie sadza? Chcete zameniť otvorený krb za uzatvorené ohnisko s podstatne vyššou účinnosťou spaľovania? Potrebujete meniť kotol?

To sú dôvody, ktoré Vás jednoznačne postavia pred úlohou – rekonštrukcie komínového systému. Najčastejšia a najjednoduchšia možnosť ako to urobiť je tzv. vložkovaním komínového systému rúrami z nehrdzavejúcej ocele / nerezové /. Poznáme vložkovanie aj s iným materiálovým zložením, ale tie nie sú iste určené pre pece a kotly na tuhé palivo. Na trhu sú v ponuke nerezové rúry tzv. pevné a flexii hadice. Rozdiel dosť zásadný.

Treba si uvedomiť, že plný nerez je navrhovaný do teplôt podľa jeho zloženia štandardne cca 400°c,poprípade 600 °C. Nerezová rúra má jeden nevšedný úkaz -vie sa sfarbi, podľa jej tepelného zaťaženia. Verte teda, až prídeme ku klientovi, ten nám nemusí nič vravieť ako kúril, nerezová rúra to ohlási sama svojim sfarbením a verte, že rúry sa červenajú až fialovejú za svojho gazdu, ako s nimi nakladá.

Nuž ,kto má horúci komín priatelia, buď si istý, že má nanič krb, piecku či kotol.

 

Prečo to píšem ?

Výber materiálu / nerezovej vložky / netreba v žiadnom prípade podceniť, lebo sa Vám to môže vrátiť formou, ktorú si nikto z nás nepraje. Najčastejšie používanou hrúbkou nerezových rúr je 0,6 mm. Na trhu sú aj tenšie 0,5 mm. Preto je už na kominárovi, do akého rizika je ochotný ísť, Samozrejme je rozdiel napojiť komínový systém za peletovú piecku, či kvalitnou kachľovou pieckou – a rozdiel zapojiť komín na tzv. americké napojenie, to znamená rovno nad ohnisko. Takže 0,5 mm ,0,6 mm,na trhu sú aj 0,8mm ba dokonca aj 1 mm.

Hrúbka nerezu nad 0,6 mm iste nemá priamoúmerný vzťah k jej životnosti ,reálne je v podstate nepodstatný. Treba pamätať, že 0,6 mm rúra sa rýchlejšie nahreje ako trebárs 1 mm a teda rýchlejšie a jednoduchšie naštartujeme pec, kotol či piecku. Treba teda zvážiť pomer cena rúry k jej hrúbke. Výhodou týchto nerezových rúr je veľmi vysoká garantovaná životnosť, ktorá sa štandardne pohybuje okolo 20 – 25 rokov ,čo skutočne svedčí, že tento materiál si zaslúži rešpekt a úctu. Ale poďme na opačnú stranu – na trhu sú aj rúry podstatne tenšie. Voláme ich flexi hadice. V prvom rade, až budete hľadať u nich záruku tak ju zväčša nenájdete.

Dôvod je dosť prostý:

Sú to flexi hadice o hrúbke 0,16 mm,tzv . dvojvrstvové, ba dokonca sú aj jednovrstvové, tie však o hrúbke len 0,08 mm. Čiže 4 – 6 násobne tenšie ako štandardná rúra a tu treba byť na pozore. Áno sú certifikované, dokonca do teplôt 600°C,ale … Iste by som sa ich nebál zapojiť za niektoré spotrebiče, kde by som mal istotu, že teploty nebudú prekročené.

Výrobcovia však vedia, prečo sú tiež opatrný v otázke záruk.  

Preto priatelia, až budete najbližšie vložkovať komínový systém, nebojte sa spýtať kominára, čo to že Vám ide ponúknuť. Lebo isto nie je rúra ako rúra, nerež ako nerez. A to nielen čo sa týka kvality ale aj cien. Nedajte sa zlákať len na cenu, skúste ísť aj za širší obzor, akým je bezpečnosť a životnosť.

Nuž vyberú piecku a ktorej vôbec nevedia, aký má % podiel do vody a jej zamontovanie a teda jej zmysluplnosť kúpy je hotová lotéria.

Čo sa teda zväčša stáva? Kúpi sa piecka s malým podielom do vody a osadí do bytu, kde je potreba veľkého podielu do vody. Chce vykúriť vedľajšie miestnosti, ale nikdy sa mu to nepodarí. Samozrejme bude kúriť v piecke tak že v miestnosti kde je osadená dochádza k maximálnej tepelnej nepohode a vo vedľajších miestnostiach je tiež kamarátka tepelná nepohoda, ale zväčša opačne orientovaná – izby sú chladné.

Prajem bezpečnú a spoľahlivú voľbu.

Miroslav Sakáč